ČEPS CUP - národní finále

2. duben 2023

Na začátku bylo letos 1044 týmů z celé ČR jak v kategorii chlapců tak děvčat. Na konci 16 nejlepších v obou kategoriích. A světe div se, jedním z těch 16 v chlapecké kategorii byl tým reprezentující ZŠ Dr. F. L. Riegra ze Semil, za který nastoupili reprezentanti našeho florbalového klubu. Věc nevídaná a historická.

Finálový turnaj se odehrál ve středu 29. 3. 2023 ve sportovní hale Jedenáctka v Praze na Chodově. Naše kluky čekaly tři zápasy v základní skupině, a pak se mělo vidět. V tom úvodním byla trochu patrná nervozita z velkého turnaje a prostředí, a když nám svým sporným rozhodnutím trochu uškodil rozhodčí, skončilo to nakonec naší porážkou 2:4. 
V druhém zápase nás čekala pražská škola, která byla plná hráčů z Black Angels. Kluci už ze sebe setřásli nervozitu a soustředěným a obětavým výkonem si šli postupně pro vedení v zápase 4:1. Bohužel závěr ze strany soupeře byl mohutný, takže se mu 30 vteřin před koncem podařilo vyrovnat. Byla tak škoda, že jedna ze tří nastřelených tyček neskončila gólem.

Nicméně naděje na postup do play-off „A“ před posledním zápasem ještě žila. Úkol to byl ale složitý. Kluci nastoupili proti plzeňské škole, kterou reprezentovali hráči Goril Plzeň a navíc první dva své zápasy jednoznačně vyhráli. Co mohlo papírově vypadat jako jednoznačná záležitost, tak se nenaplnilo. Opět bojovný výkon na hranici našich možností, velká střelecká schopnost Jéni Šimona, včetně skvěle využitého trestného střílení znamenali naše vedení v zápase 4:1, a pak 5:2, toto vedení jsme udržovali i díky skvělým zákrokům Krýši Michala v bráně. Svoji sílu soupeř opět ukázal v závěru utkání, kdy se mu podařilo vyrovnat a zápas tak skončil remízou, což znamenalo, že nás čekal skupina o konečné 9. až 12. místo.

První zápas této tabulky proti brněnské škole rozhodl jeden hráč soupeře, který za celý zápas nevystřídal a díky své postavě a schopnostem byl téměř neubránitelný. Naopak za brankářem soupeře to opět cinkalo jak na Matějské pouti, a proto jsme prohráli.

Druhý zápas a neskutečná otočka. Tentokrát jsme to byli my, kdo v zápase pořád prohrával. Ale vůle a chtění po vítězství byla veliká. Hattrick vsítil Jéňa Šimon, který navíc v poslední minutě krásně přihrál před prázdnou branku Jardovi Vrchovskému, který se nemýlil a mohli jsme tak slavit první vítězství v turnaji.

Poslední zápas už byl tak trošku na „morál“ jak fyzický, tak i psychický. Vyrovnané utkání, které rozhodl individuálně výborně vybavený hráč soupeře.

Konečnou tabulku muselo rozhodnout až třetí pomocné kritérium, jelikož jsme tři týmy měly každý po jednom vítězství. A tady nám štěstí opět bohužel nepřálo a skóre ze vzájemných zápasů znamenalo, že jsme skončili „poslední“ a v celkovém pořadí turnaje na 12. místě.

ALE POZOR 12. MÍSTO V ČESKÉ REPUBLICE MEZI ZÁKLADNÍMI ŠKOLAMI JE HISTORICKÝ VÝSLEDEK A NESKUTEČNÝ ÚSPĚCH, ZA KTERÝ KLUKŮM DĚKUJEME.

A co na turnaje řekli trenéři Jan a Denisa Šimonovi? 
„Neskutečná atmosféra, neskutečný a nezapomenutelný zážitek. Všichni si zaslouží obrovskou pochvalu a respekt za to co na turnaji předvedli. Ve všech zápasech jsme byli více než vyrovnaným soupeřem hráčům z velkých klubů, bohužel rozhodovali maličkosti a trocha štěstí, které nám tentokrát nepřálo. Přes to všechno se kluci navždy budou pyšnit „titulem“ první účast na celostátním kole turnaje ČEPS CUP a skončili na dvanáctém místě mezi základními školami v republice. Možná až postupem času všichni pořádně oceníme tento úspěch. Na závěr poděkování rodičům a starším klukům z klubu, kteří s námi vyrazili fandit a kluky podpořit.“