Rozhovor: Matěj Pavlata

22. květen 2021

Ahoj Matěji, děkujeme, že sis na nás udělal čas.

Matěj Pavlata: Ahoj, díky za pozvání.

Prvně bych se Tě rád zeptal, co tě přivedlo k florbalu a jak ses k florbalu v Semilech dostal?

MP: K florbalu mě už jako malého kluka přivedl děda. Asi v šesti letech jsem začal hrát florbal v Domě dětí a mládeže v Semilech. Tam byl trenérem právě můj děda, který mě stejně tak jako mnoho ostatních naučil všechny základní florbalové věci, které umím.

Po několik letech za mnou přišli po tréninku kluci z SCC Semily, jestli si nechci přijít zahrát s nimi. Myslím, že to byl Honza Štěpánek a tehdy ještě Adam Kuršel. Pamatuji si na první trénink, na který jsem přišel. Bylo mi asi jedenáct a všem ostatním bylo asi patnáct šestnáct, takže jsem byl docela překvapený, do čeho jsem se to dostal. Kluci mě ale výborně přijali a od té doby jsem začal hrát za SCC Semily.

Strávil jsi v našem klubu už několik let. Co tě roky v našem klubu naučily?

MP: Když to vezmu z florbalového hlediska, tak všechny základní věci jsem se naučil u svého dědy. V klubu SCC Semily jsem tyto dovednosti vyladil a naučil se další. Bylo to například zrychlení práce s míčkem, zlepšení florbalového myšlení a různé taktiky nebo vychytávky, jak my říkáme „kulišárny“.

Jaké jsou tvé největší florbalové zážitky a tvé cíle do budoucna?

MP: Tak pro mě je zážitek každý zápas nebo turnaj, na který se společně s týmem vydáme. Ale mezi největší určitě patří celá minulá sezóna (2019/2020), kterou bychom vyhráli, kdyby se uskutečnil poslední turnaj, který musel být kvůli Covidu bohužel zrušen. Kdybych měl říci něco konkrétního, tak by to určitě byl poslední zápas právě této sezóny v Liberci, nebo moje první zápasy za mužskou kategorii na turnaji českého poháru.

A cíle do budoucna? Příští rok hraje naše parta, se kterou jsem prošel všechny mládežnické kategorie naposledy juniorskou. Takže cíl je jasný. Chceme vyhrát soutěž! No a další roky už mě čeká A-tým, takže nejdříve boj o udržení v celostátní soutěži a následně doufejme postupy výš.

Před svým odjezdem na výměnný pobyt jsi stihl odehrát několik zápasů za A tým a 2 zápasy za juniorskou kategorii. Jak jsi vnímal začátek sezóny v obou mužstvech?

MP: V juniorské kategorii jsme stihli odehrát bohužel jenom dva zápasy. Je to velká škoda, protože si myslím, že jsme letos měli velmi silný tým, který by mohl bojovat o první příčku v tabulce.

V A týmu byl ten start trošku pomalejší. Chlapi vloni dokázali postoupit do celostátní soutěže. To znamenalo, že nás čekali velmi silní soupeři. Začátek nebyl úplně nejlepší, ale myslím si, že se náš poměrně mladý a nový kádr každým zápasem čím dál tím více poznával a sehrával. Věřím, že do příští sezóny jsme a budeme připraveni vstoupit s mnohem sehranějším týmem a s lepší formou, než jsme měli tuto sezónu.

Jak jsem již zmínil, tak jsi letos odjel na studijní pobyt do Německa. Pověz nám, jak se ti tam líbí a stihl jsi už navštívit nějaká místa?

MP: Snažím se cestovat, co to dá, ale bohužel mi to nynější situace moc nedovoluje. Z velkých měst jsem zatím stihl navštívit Hannover a také Hamburk, kde jsem jakožto fotbalový fanoušek samozřejmě podíval na fotbalové stadiony obou celků, které v Hamburku sídlí. Jinak vyrážím se svojí hostitelskou rodinou na výlety do spíše menších, v tuto chvíli bezpečnějších, měst.

Plánuješ navštívit ještě nějaká další místa?

MP: Určitě! V bližší budoucnosti bych se rád podíval do Brém a k Severnímu a Baltskému moři. Určitě bych také rád během mého pobytu navštívil hlavní město Berlín. V neposlední řadě bych rád zašel, pokud to situace dovolí, na fotbalové utkání 1. Bundesligy.

Německo je nám jako země velmi blízko. Proč sis vybral zrovna tuto zemi pro svůj studijní pobyt?

MP: Pro mě to bylo snadné rozhodnutí si vybrat zemi, do které bych chtěl jet na pár měsíců studovat. Skoro celá moje rodina vždy uměla mluvit perfektně německy a já v tom chci pokračovat. Máme zde také pár příbuzných a přátel. Kromě toho je mi Německo velmi sympatické. Líbí se mi příroda, mentalita lidí a tak dále…

Snažíš se nějak udržet v kondici během svého pobytu? A je něco co ti už chybí?

MP: Kondici se snažím udržet na sto procent. Dokonce bych řekl, že jsem na tom fyzicky nebyl nikdy lépe, než jsem teď. Chodím běhat a mám štěstí, že moje hostitelská rodina má doma základní vybavení na posilování, takže ho velmi často využívám. Co mi nejvíce chybí? To bude určitě náš kolektiv. Už se těším na léto, až si s klukama budu moci konečně zatrénovat.

Co ti tvůj studijní pobyt zatím přinesl?

MP: Během mého studijního pobytu jsem se určitě výrazně zlepšil v cizích jazycích. Cítím na sobě velký posun jak v němčině, tak v angličtině. Potom jsem se mnohem více osamostatnil a z mého pohledu jsem se také zlepšil v sociálních schopnostech.

Děkuji mockrát za rozhovor a užij si zbytek pobytu v Německu!

MP: Díky.