Šest statečných vyrazilo na krajské kolo turnaje ČEPS CUP

29. leden 2024

Ve středu 24. 1. 2024 se v Liberci uskutečnilo krajské kolo letošního ročníku turnaje ČEPS CUP. Po suverénním vítězství v okresním kole se v něm představilo družstvo ZŠ Dr. F. L. Riegra, za které nastoupili naši současní i bývalí hráči pod vedením našeho trenéra Jana Šimona.

Okolnosti nám příliš nepřáli, náš nejlepší hráč prodělal těsně před turnajem angínu, která ze hry vyřadila i Jardu Vrchovského. Dalšího člena našeho klubu Domču Šťastného zase na turnaj nepustila naštípnutá ruka. A když se ráno kvůli horečce u vlaku neobjevil ani další hráč týmu, vypadalo to s našimi ambicemi velmi bledě.

Do Liberce tak nakonec vyrazilo celkem 6 statečných, což byl jasně nejmenší počet hráčů v jednom týmu ze všech účastníků.

Pokyny do turnaje tak zněly jasně, hrát co nejchytřeji, co nejvíc šetřit síly a energii, odpovědně bránit a co nejvíce pomáhat brankáři a spoléhat na Jéňu Šimona a Dáňu Regnera, že nějaké góly vstřelí.

Jak se říká ani ve snu by nás nikoho nenapadlo, jak to půjde „hladce“. Hned v prvním zápase jsme ukázali svoji sílu a soupeře z České Lípy rozdrtili 12:0. I další dva skupinové zápasy byly plně pod naší kontrolou a skončili shodně našim vítězstvím 9:2. Poslední zápas byl utkáním o první místo v tabulce a o papírově lehčího soupeře do semifinále. První poločas byla docela přetahovaná, ale ve druhém jsme skóre překlopili na naši stranu a zápas dovedli do vítězství 9:6. 
V semifinále jsme se potkali v derby s Lomnicí. Velmi hladce a zkušeně jsme si došli pro jasný postup do finále po výsledku 10:3.

Třetí ročník po sobě ve finále, už tohle byla neskutečná věc, navíc ke všem okolnostem, které nás potkali. Stejně jako vloni jsme narazili na tým hokejistů z liberecké ZŠ u Školy. První poločas jasně pod naší taktovkou. Když jsme na začátku druhého poločasu navyšovali naše vedení už na 6:1, vypadalo to na pohodovou záležitost. Ale hokejisti zabrali, po našich dvou menších chybičkách snížili a bylo tu drama, které vyvrcholilo za stavu 6:5 pro nás v poslední minutě utkání. Ale díky Jéňovi Šimonovi už jsme soupeři půjčili míček až úplně v posledních vteřinách utkání, kdy už s konečným výsledkem nemohl nic udělat.

A tak se stal zázrak, kterému jsme jenom těžko věřili, druhý postup po sobě do celostátního finále, které se odehraje 26. 3. 2024 v Praze na Chodově. 

Jak celý turnaj zhodnotil trenér mužstva Jan Šimon? 

„Co k tomu říct. Člověk před turnajem v koutku duše doufal, že by se to mohlo podařit. Tahle naděje mě začala opouštět po tom, co Jéňa marodil s angínou, která nám vyřadila nakonec i Jardu Vrchovského a definitivně byla pryč ve středu ráno, když jsme do vlaku nastoupili se šesti hráči. Florbal je kolektivní sport, nicméně nejde nevyzdvihnout výkon jedince, díky kterému se nám podařila tahle fantastická věc. A to je výkon Jéni. Dával góly, celkem 37 z 55, když bylo potřeba, uklidnil hru a podržel míček, nahrával do gólů či šancí dalším spoluhráčům, prostě a jednoduše, nebýt jeho, tak jsme tenhle turnaj nevyhráli.“

Sestava týmu na turnaji: 
Daniel Schilte, Filip Malý, Patrik Náhlovský, Petr Janočko, Daniel Regner, Jan Šimon