Starší žáci odehráli v neděli zápasy před domácím publikem

25. leden 2023

Starší žáky jako první v novém roce čekal domácí turnaj. Po dlouhé době nás čekaly silnější a florbalovější týmy. Hned ten první nabídl sousedské derby, zápas prvního s druhým a do cesty nám postavil FBC Lomnici.

Lepší start do zápasu jsme ani mít nemohli. První akce po buly hned skončila gólem z hole Dominika Kylouška. To nám dodalo sebevědomí a byli jsme jasně lepším týmem. Kluci plnili pokyny, které dostali před zápasem, takže nebylo překvapivé, že jsme po pěti minutách hry vedli už 3:0, kdy se prosadil Ondra Zeller a poprvé za starší žáky Ondřej Martinek. Když druhý jmenovaný vstřelil na konci osmé minuty naší čtvrtou branku, tak to mohlo vypadat, že je rozhodnuto.

Jestli my jsme dominovali první třetině, tak soupeř jasně herně i gólově ovládl prostřední část. Bohužel to bylo naší vinou, kdy jsme upustili od naší hry, toho co fungovalo, přenechali prostor a čas soupeři. Ten toho dokázal využít a třemi brankami se vrátil do hry.

Smolný začátek poslední části předznamenal drama. Trestuhodně jsme nechali zcela volného hráče před naší brankou, který nahozený míček usměrnil za záda Bezděka. Herně jsme navázali na první třetinu. Lomnice musela trochu přeházet sestavu, takže se hrál výborný a bojovný florbal, který nabídl další várku gólů. Nejprve naše vedení 5:4 po gólu Domči Kylouška, pak zase vyrovnání našeho soupeře. Po 12 vteřinách vedení Lomnice a za minutu a půl opět vyrovnáno. Když už to vypadalo na spravedlivou remízu, která by utkání slušela, tak přišla smolná branka 4 vteřiny před koncem, která vítězství přinesla lomnickým hráčům.

Už před druhým zápasem jsme věděli, že to s Novým Borem nebude vůbec jednoduché. Čekal nás velmi houževnatý, bojovný, kompaktní, běhavý soupeř. Naše jasné vítězství v prvním vzájemném bylo zapomenuto. Hned od prvních minut se všechny předpoklady začaly naplňovat. Zápas plný osobních soubojů, kdo čekal na míček, tak se k němu nedostal a trestání drobných chyb góly. Výsledkově skončila první třetina remízou. Dvakrát jsme vedli a dvakrát soupeř vyrovnal.

Stejně jako v první zápase, tak naše nejslabší pasáž přišla v druhé třetině. Trochu jsme vypadli z role, Nový Bor nás svým pohybem a bojovností jasně přehrával. Navíc hnány fantastickými rodiči nám dokázali vstřelit dvě branky, které jejich sebevědomí ještě navýšily. Důležitý moment z naší strany přišel 30 vteřin před koncem, kdy se střelou do šibenice podruhé v zápase dokázal prosadit Jan Henčl.

Před poslední částí jsme si v kabině museli říct, co bude důležité změnit, abychom mohli uspět. Zlepšit pohyb, nečekat na míčky a začít se pořádně soustředit jenom na sebe měli být správnými klíči. Povedlo se. Hned po 17 vteřinách jsme si vybojovali trestné střílení, které Ondra Martinek proměnil  a vyrovnal. Otočka a rozdílový gól přišel ve 27. minutě utkání, kdy se znova v zápase prosadil Ondra Martinek. Závěr zápasu jsme měli pod kontrolou, hodně nám k tomu pomohlo vyloučení borského hráče. 26 vteřin do konce zápasu, pokyny jak to dohrajeme, střela z trestného úderu, gól, který uzavřel skóre tohoto zápasu. Výborný zápas s nádhernou atmosférou, která v této kategorii není příliš k vidění.

A jak zhodnotil turnaj trenér Jan Šimon?

„Dva výborné zápasy, které jsou pro rozvoj a posun kluků strašně důležité. Škoda, že jsme jich v této sezóně zatím příliš neměli. Derby s Lomnicí nás ničím nepřekvapilo. Takové porážky strašně bolí, nicméně se z toho poučíme a příště v Lomnici budeme silnější. O výsledku nerozhodla ta poslední nešťastná branka, ale náš výpadek ve druhé třetině. Kdybychom hráli stejně jako v první a třetí třetině, tak jsem přesvědčený o tom, že bychom vyhráli, ale na kdyby se ve sportu nehraje.

Druhý zápas s Borem. Neuvěřitelný, obrovský pokrok a posun soupeře, klobouk dolů. Je pravda, že kdybychom hned od začátku předváděli výkon ze třetí třetiny, tak to možná takové nervy nebyly, ale to absolutně nesnižuje kvalitu soupeře.

Celkově spokojenost, kluci a Terka se snažili plnit pokyny do hry. Výpadky jsou bohužel běžnou součástí hry a my musíme pracovat na tom, aby nás to potkávalo co nejméně. Už teď se strašně těším za tři týdny do Lomnice, kde si tyto souboje zopakujeme.“