Starší žáci potvrdili vítězství v lize

12. duben 2023

Na Velikonoční neděli se starší žáci vydali na svůj letošní poslední turnaj do Nového Boru. Soupeři stejní jako na minulém turnaji – FBC Liberec „B“ a FBC Česká Lípa blue.

Vzhledem k již jistému vítězství nebylo úplně jednoduché najít dostatečnou motivaci do obou zápasů, ale kluci si určitě nechtěli pokazit dojem. První třetina s Libercem byla velmi divoká na góly. Každou chvilku někdo tahal pilku. Nejprve se dvakrát do vedení dostali liberečtí, ale pokaždé jsme dokázali vyrovnat. Naopak v polovině sedmé minuty jsme se po brance Drbohlava poprvé v zápase do vedení dostali my. I na tuto branku soupeř zareagoval vyrovnávacím gólem. Nutno podotknout, že většina padla po naší laxnosti a nedůrazu.

Když se Liberec na začátku prostřední části dvakrát prosadil a odskočil na rozdíl dvou branek, nevypadalo s námi nejlépe. I vzhledem k faktu, že nám velký problém dělal pohyb a rychlost na hřišti. Ale když už nic jiného, tak máme bratry Kyloušky, kteří zaveleli k obratu snižující brankou. Ten pak ještě do konce druhé třetiny dokonal Matěj Drbohlav svými dvěma góly.

Poslední třetina byla z našeho pohledu nejpovedenější, zlepšili jsme pohyb, zvýšili důraz a více dokázali držet míček na hokejkách. Výsledkem toho všeho byly další tři góly v síti soupeře a čistý štít Matyáše Bezděka.

 

Druhý zápas proti FBC Česká Lípa blue nabídl nejšílenější podívanou z celé sezóny a naplno ukázal krutost sportu. Ale pojďme postupně. Už v sedmé vteřině jsme po naší hrubé chybě dostali první gól. Ještě do začátku šesté minuty to byla brankově opět přetahovaná. I když soupeř byl jasně lepší a byla na něm vidět velká touha zápas vyhrát. My jsme byli všude pozdě, chyběl důraz a klid na hokejkách. Výsledkem tak byla nejhorší třetina v sezóně, kdy jsme mohli být rádi, že prohráváme pouze 6:3.

Bohužel ani druhá třetina nepřinesla žádnou změnu v obrazu hry. My jsme byli skoro neškodní, naopak soupeř si vypracovával jednu šanci za druhou. Buď je skvěle vychytal Maty Bezděk nebo je jak se říká „spálili“. Takže další dva góly v naší síti byly ještě milosrdné a celkové manko čtyř branek do poslední části se mohlo zdát ještě hratelné.

V poslední části se děli neskutečné věci. Kdo neviděl, neuvěří. Nejprve jsme se dvěma slepenými góly, kdy jeden z toho byl vlastní, dostali na dostřel. Když ale soupeř na začátku 27. minuty vstřelil devátý gól a vedl o tři, tak naše šance rapidně klesly. V čase 28:05 za stavu 6:9 v náš neprospěch jsme si vzali timeout, odvolali jsme brankáře a „šli do šesti“. Přesně za 25 vteřin Henčl snižuje na 7:9, pět vteřin hned po buly a stále prázdnou brankou se prosazuje Ondra Martinek a je to jenom o gól. Přichází poslední minuta utkání, opět odvoláváme brankáře a při hře v šesti se prosazuje kdo jiný než Matěj Drbohlav. Bod dobrý říkáme si. Nicméně krutost osudu pro soupeře znamenal gól Matěje Drbohlava 11 vteřin před koncem, kdy oběhl branku a kolem tyčky zasunul míček za záda bezmocného brankáře. Takže nakonec bereme všechny body a potvrzujeme již předem jisté vítězství v Libereckém přeboru starších žáků pro sezónu 2022/2023.

A jak poslední dva zápasy viděl trenér mužstva Jan Šimon?

„Jestli mi první zápas přišel trochu divoký, tak to ještě nebylo nic oproti tomu co se dělo v tom druhém. Nicméně v tom prvním jsme aspoň v druhé půlce zápasu byli lepší, když jsme zvedli celkově svůj výkon a zápas zaslouženě vyhráli. Tohle se o druhém zápase nedá říct. Sportovně nutno přiznat, že jsme si to vítězství nezasloužili. Soupeř byl po celou dobu zápasu jasně lepší, měl větší touhu vyhrát a spoustu dalších šancí nedokázal proměnit, což se ukázalo jako rozhodující. To co se dělo v posledních dvou minutách jsem ještě za svoji poměrně dlouhou kariéru nezažil. V těch jsme my naopak ukázali neuvěřitelnou touhu neprohrát. Tady klobouk dolů před klukama, i taková otočka v závěru zápasu zaslouží respekt a úctu. Bylo to něco neuvěřitelného co už možná nikdy nezažiji.

Na závěr poděkování rodičům za pomoc s dopravou a podporou v hledišti. Klukům jak za výkony na tomto turnaji, tak ale i v celé sezóně, kterou si ještě společně zhodnotíme. Pro příští sezónu zůstává „torzo“ týmu, takže klukům, kteří přecházejí do kategorie dorostu přeju úspěšné pokračování, ať se dál rozvíjejí a posouvají a vyhýbají se jim zranění.“