Starší žáci zakončili sezónu turnajem v Liberci a Novém Boru

28. duben 2024

Po dlouhé pauze a na svůj předposlední turnaj sezóny vyrazili starší žáci v neděli 7. 4. 2024 do Liberce. Los jim nachystal oba týmy domácího FBC Liberec.

V tom prvním jsme se utkali s „béčkem“, které vedlo tabulku a hned v druhém zápase sezóny nám dalo „pěknou lekci“, kdy nás porazili 13:1.

Cíle do zápasu a turnaje se nezměnili, jenom jsme trochu pozměnili založení útoku, tak abychom tolik neztráceli míčky ve středním pásmu. Od prvních minut se hrál velmi pohledný florbal z obou stran. Naši kluci byli malinko aktivnější a více se dostávali do šancí, které ale nedokázali proměňovat. A tak byl stav po první třetině 0:1 v náš neprospěch.

Pokyny do druhé části byly jasné, vydržet v aktivitě a góly určitě přijdou. A přišly. Hned v prvním střídání po 29 vteřinách vyrovnal Ondra Zeller. Pak se odehrála pasáž pouze se šancemi na obou stranách, abychom v polovině šesté minuty udeřili podruhé z hole Jéni Šimona. Bohužel za minutu bylo vyrovnáno. Opět se poněkolikáté potvrdilo pravidlo „nedáš dostaneš“, velkou šanci jsme neproměnili a rychlý brejk liberečtí využili k vyrovnání. Toto skóre naštěstí nevydrželo ani minutu, když se gólově prosadil Oskar Fiala. V samém závěru druhé třetiny se nechal hloupě vyloučit Míša Wittmayer. 
Poslední část jsme tak začali v oslabení. Ale sehráli jsme ho skvěle. Nejenom že jsme gól nedostali, ale díky Jéňovi Šimonovi jsme odskočili na rozdíl dvou branek. Záhy jsme i my dostali možnost přesilové hry. Naložili jsme s ní lépe než soupeř, když opět Jéňa Šimon prostřelil domácího brankáře. A když za 22 vteřin po tomto gólu skóroval Jan Henčl, tak to vypadalo, že by mohlo být rozhodnuto. Soupeř se aktivně snažil o korekci, ale narážel na pozorně chytajícího Tomíka Bocha. Poslední gólové slovo v zápase měl opět Jéňa Šimon. Konečný výsledek proti prvnímu týmu v tabulce tak byl 7:2 v náš prospěch.

Papírově měl být druhý zápas na turnaji proti „céčku“ lehčí. Ale vůbec tomu tak nebylo. Kluci z Liberce byli v průměru o hlavu a půl větší než většina našich hráčů, čehož využívali v osobních soubojích a rychlostně na tom byli také lépe. A naši kluci, místo toho aby hráli chytře, dávali míčky od hokejky, kombinovali a vyvarovali se osobních soubojů, tak hráli úplný opak. Takže se z toho stala bitva od první do poslední minuty, která místy velmi bolela.

Nakonec díky větší vůli, chtění a většímu množství šancí se nám po velkém boji podařilo zápas dovést do vítězného konce, spíše fotbalovým výsledkem 3:1 v náš prospěch. 

Hodnocení turnaje trenérem Janem Šimonem:
„Celkově absolutní spokojenost. Nejlepší turnaj sezóny. Kluci se snažili plnit cíle, které do zápasů měli, perfektně zkoušeli nový způsob založení útoků. Trochu škoda druhého zápasu, že si z něj udělali takovou bitvu a nebyli více chytřejší, ale to jsou zkušenosti. Naopak první zápas byl excelentní. Určitě nebyl bez chyb, ale naprosto zasloužené vítězství proti vedoucímu týmu tabulky, který během sezóny moc bodů nepoztrácel. Díky klukům, rodičům za pomoc s dopravou a podporu v hledišti a těšíme se na poslední turnaj sezóny.“


Neděle 21. 4. 2024 byla datem posledního letošního ligového turnaje starších žáků. Stejně jako loni jsme vyrazili do Nového Boru. První zápas a po 14 dnech opět střetnutí s vedoucím týmem tabulky, tentokrát s Lomnicí, které jsme měli také co vracet. Všechny cíle, včetně složení útoku zůstaly stejné.

Prvních pět minut zápasu bylo jednoznačně v naší režii. Když se soupeř dostal do zakončení nebo k šanci, tak to bylo jenom po našich zbytečných chybách a ztrátách míčku. Naopak my jsme směrem dopředu byli velmi aktivní a zasypali jsme brankářku Lomnice množstvím střel. Ujala se ale pouze jediná, na konci čtvrté minuty se prosadil Jan Henčl. Druhá pětiminutovka byla naopak v režii Lomnice, která nás zatlačila do našeho obranného pásma. Vůbec jsme se nedokázali z toho tlaku dostat. Nutno podotknout, že to bylo z důvodu toho, že kluci více zkoušeli projít individuálně, místo kombinační hry, a ztráceli míčky. Devatenáct vteřin před koncem nás soupeř potrestal gólem, kdy jsme nedokázali obsadit volného hráče před brankou.

Pokyny do druhé části byly zjednodušit hru, hrát více kombinačně a směrem dozadu si důsledně obsazovat volné hráče na středu hřiště. Vše zafungovalo jak mělo, protože jsme byli opět lepším týmem. Šance se sice střídaly na obou stranách, ale už to nebylo tak, že by nás soupeř na dlouho sevřel v našem obranném pásmu. Od poloviny páté minuty jsme naši aktivitu dokázali proměnit v góly, kdy se postupně prosadili Henčl, Šimon a dvě vteřiny před koncem Zeller.

Jak končila prostřední část, tak začala ta poslední. Naše aktivita a chuť nepolevila a v polovině druhé minuty Jéňa Šimon zvyšoval naše vedení už na rozdíl 4 branek. Pátá minuta poslední části nejdřív přinesla snížení Lomnice, kdy jsme nedokázali obsadit volného hráče při volném úderu. Potom vyloučení lomnického hráče. A nakonec po čtyřech vteřinách využitou naši přesilovku po gólu Jéni Šimona. A když za necelou minutu skóroval Ondra Zeller vypadalo to nadějně. Soupeř byl nebezpečný a dokázal si vypracovat spoustu šancí, ale většinu z nich pochytal výborný Tomík Boch. A tak se do konce zápasu už nic důležitého nestalo a my jsme soupeři vrátili porážku z posledního vzájemného zápasu.

Když stejné místo posledního turnaje jako loni, tak i stejný soupeř na závěr, tým z České Lípy. Výška a fyzické předpoklady českolipských hráčů budili respekt a obavu z toho, jak bude utkání vypadat. Aby z toho nebyl boj jako s libereckým „céčkem“. Ale nestalo se tak, kluci si od první do poslední minuty šli v pohodě za posledními třemi body v sezóně. Utkání měli po celou dobu ve svých rukách a pod kontrolou. Odměnou jim tak bylo konečné vítězství s výsledkem 8:2.

Hodnocení turnaje trenérem Janem Šimonem:

„Celkově tenhle turnaj ještě o malinko více překonal laťku toho minulého. Oba zápasy ukázaly naši sílu a i kluci si dokázali, že hrát a porazit můžou kohokoliv. Samozřejmě, že to nebylo bez chyb, ty tam vždycky budou a pro nás to bude hnací motor a nástroj ke zlepšování. Trochu nás mrzí, že sezóna končí, protože jsme se parádně rozjeli, ale nedá se nic dělat, počkáme si a pořádně se připravíme na tu další. Klukům děkuju za předvedené výkony a nasazení, rodičům za pomoc s dopravou.“

 

Hodnocení sezóny trenérem Janem Šimonem:

„Celkově jsem se sezónou spokojený. Dovednosti a věci, na kterých jsme celou dobu pracovali, tak vykazovali progres. Ten byl nejvíc vidět v posledních dvou turnajích, kde ty výkony byly opravdu skvělé a myslím si, že máme výborný základ pro další sezónu. Samozřejmě máme před sebou hodně práce, protože chyby děláme a pořád ty stejné dokola, které většinou spadají do kategorie „zbytečné – nevynucené“. Po výsledkové stránce malinko zklamání. Mezi prvním a čtvrtým našim místem rozdíl pouze 3 body. Víme, kde jsme je a jak ztratili a o to víc to mrzí, ale to je sport. Opět výborná a skvělá parta kluků, která navíc zůstává pohromadě. Odchází pouze dva hráči – Henčlik a Ondra Zeller. Nejde opomenout neuvěřitelný bodový zisk Jéni Šimona. Ve 14 zápasech celkem 84 kanadských bodů a jasně nejproduktivnější hráč soutěže. Ale o co je to cennější a obdivuhodnější, že je prvním rokem mladší žák, takže hrál proti klukům, kteří byli o dva až tři roky starší. Klobouk dolů.

Všem klukům díky, byla to fakt dobrá sezóna a těším se na tu další. Díky všem rodičům, kteří během sezóny pomáhali s dopravou, fandili. A to je vše. 😊“