Starší žáci přivezli z České Lípy plný počet bodů

3. únor 2024

Na další turnaj starší žáci vyrazili podruhé v letošní sezóně do České Lípy, kde na ně čekaly týmy Florbal Jablonec a Mývalové z Liberce. Především druhý zápas proti libereckým sliboval tuhý boj dvou týmů z čela tabulky.

Ale postupně. Nejdříve první zápas proti jabloneckým. Hlavní cíl do turnaje bylo co nejméně ztrácet míčky po nevynucených chybách. Jelikož nás čekali zápasy na malém hřišti, tak hrát co nejjednodušeji, míček rychle od hokejky a roztahovat hru.

Papírově měl být úvodní zápas v naší režii a bylo jen otázkou, kolik bude konečné skóre. Ale zmýlená neplatí. Od začátku Jablonec předváděl velmi bojovný výkon, kdy našim klukům nedal moc prostoru a času. Navíc sám dokázal trestat naše chyby, a tak se zaslouženě dostal do vedení. Kluci kupili jednu chybu za druhou a absolutně se jim nedařilo plnit cíle a úkoly, které měli. Až v poslední minutě jsme se třemi slepenými góly dostali do vedení 4:2.

První tři a půl minuty druhé třetiny trenérská hrůza. Oba týmy chybovaly v rozehrávkách, naivně ztrácely míčky a navzájem si je trestaly góly. Rázem tak byl stav 6:5 v náš prospěch. Od tohoto stavu se však obraz hry a vývoj zásadně změnil. Naši kluci konečně začali plnit pokyny, především přestali předržovat míček a zvolili kombinační hru, kterou soupeře jednoznačně přehrávali a ten přestal absolutně stíhat. Výsledkem tak bylo 7 gólů, které padly za 4 minuty a 37 vteřin.

Po brankové smršti v prostřední části tak bylo o osudu zápasu rozhodnuto. Třetí třetina probíhala stejně, jenom náš brankostroj se trochu přibrzdil, ale i tak kluci přidali dalších 5 branek a došli si tak pro jasné vítězství s celkovým skóre 18:5.

Druhý zápas mělo být jiné „kafe“. Mývalové zatím v průběhu sezóny ztratili pouze tři body. Úvodní třetina byla bohužel ovlivněna událostmi v kabině. Opět jako by kluci absolutně neposlouchali pokyny a rady. Množství zbytečných ztrát míčků, nepřesné přihrávky do středu hřiště. Takže poměrně štěstí, že na konci třetiny jsme ztráceli pouze gól.

Přestávková „bouřka“ a změny v sestavě znamenaly zlepšený výkon, kdy jsme začali být lepší a aktivnější v zápase. Soupeř se v založení začal soustředit na nahazování míčků, která se nám většinou dařila zachytávat, ale dva góly jsme ještě dostali.

Do poslední části jsme šli s mankem dvou gólů. Hned na začátku jsme dostali možnost přesilové hry, kterou jsme využili ke snížení. Za necelé dvě minuty vyrovnal Ondra Zeller. A když další přesilovou hru využil tečovanou střelou z dálky Dáňa Kyloušek, tak jsme poprvé v zápase šli do vedení. To nám bohužel nevydrželo ani minutu. Závěr se nesl ve znamení velké vůle obou týmů strhnout vedení na svoji stranu. Šance se střídaly na obou stranách. Minuta a čtyři vteřiny do konce, středem vyváží míček Jéňa Šimon a doprava nahrává Ondrovi Zellerovi, který střelou z první vymetá šibenici. Náš timeout a snaha odehrát poslední minutu s míčkem na našich hokejkách. To se nám na malé výjimky daří a ani hra v šesti v posledních vteřinách zápasu nepřináší soupeři úspěch.

Jak bodově úspěšný turnaj zhodnotil trenér Jan Šimon:

První zápas s Jabloncem byl do čtvrté minuty druhé třetiny absolutní hrůza. Kluci dělali všechno úplně naopak než měli, nedodržovali pokyny a rady, které jsem jim dal. Pak najednou přišel zlom a kluci začali hrát kombinačně a nedali soupeři absolutně šanci.

Průběh a výsledek druhého zápasu je něco, co jako trenér chcete zažívat. Škoda, že si to kluci trochu pokazili první třetinou a zbytečně museli otáčet. Ale to co předváděli druhou a třetí třetinu je něco, na čem se dá stavět, a jak by to mělo vypadat.

Na závěr všem poděkování za výkony, rodičům za pomoc s dopravou.